Få en chinchilla tam

Chinchillans nya hem
När du får hem din chinchilla är det viktigt att den får några dagar i lugn och ro så att den först får bekanta sig med sin nya bur vilket nu är chinchillans nya hem. I det nya hemmet/buren är det viktigt att chillan känner sig trygg.
Då det gått några dagar och man ser att chillan äter och dricker och att den har funnit sig en bra plats att sova på kan du försiktigt börja bekanta dig med den.

Gå varligt fram
Nu kan du börja med att sakta och med lugna rörelser försöka få chinchillan nyfiken på sin nya matte/husse. Sitt utanför buren och prata med din nya vän, se om den visar intresse för dig och kanske kommer fram till gallret för att ta sig en närmare titt på denna nya människa som sitter där. När du märker att det ser ut som om chillan är trygg kan du börja med att öppna burdörren och sträcka in din hand för att se om din nya vän kanske kan vara intresserad av att ta sig en närmare titt på dig.
Bli inte otålig, det kan ta några dagar och ibland längre tid innan chillan känner sig så pass trygg att den kommer fram till din hand. När den väl gör det så är nästa steg att försöka få den att komma upp i handen på dig. 
Till hjälp kan du använda dig av en liten godisbit som du lägger i din öppna hand så att chinchilla känner att det finns något mycket smaskigt i den som den väldigt gärna vill ha. Du måste tyvärr vara restriktiv med godiset så använd endast små små bitar så den inte äter sig mätt och inte orkar sin mat senare. Ett tips kan vara att klippa sönder ett russin i mindre småbitar.
När du kommit så här långt kan du nu börja med att se om du kan få chillan att stanna i din hand medan du försiktigt tar ut handen ur buren med din nya kompis kvar i den.

Sonja25april2018


Tid utanför buren
Nu är det dags för chinchillan att få vistas lite utanför sin bostad. Låt din vän få komma ut på en liten motionsrunda i ett chinchillasäkert rum, se till att det inte finns sladdar, växter och annat som kan skada chillan där ni nu ska vistas. Lämna aldrig din vän ensam i rummet om det finns saker där som den skulle kunna göra sig illa på. Låt din chinchilla skutta runt och utforska detta nya och sitt på golvet lugnt och stilla och prata med chillan ibland. Kommer den tillbaka till dig? Grattis du har kommit en bra bit på väg mot att få den tam! Låt den klättra upp på dig utan att du rör dig. Försök inte fånga den och sitt så stilla du kan. Kanske nosar den på dina händer? Detta är ett gott tecken! Dina händer är nu bekanta för den. Låt inte din vän stanna ute ur buren för lång tid, ta det varligt och jobba med den endast korta stunder i början.

Tillbaka till buren
När det är dags att gå hem igen så jaga inte efter din kompis, det kommer att skrämma den och du riskerar att få backa tillbaka och börja om från början. Sitt kvar på golvet och se om inte chillan hoppar upp i ditt knä. Den kanske till och med sätter sig i din hand? Då kan du lugnt och försiktigt hålla den kvar där och lyfta in den i buren igen. Sätter den sig i ditt knä försöker du ta den försiktigt med dina händer för att sedan sätta den i buren igen. Det allra bästa är om den helt av sig själv redan skuttat in i buren och du lugnt bara kan stänga till burdörren.

AoteaTalisman

Alla är individer
Något att tänka på är att alla chinchillor är olika individer med olika personligheter. En del chinchillor blir tamare än andra, en del tar längre tid på sig med att bli tama medan det för andra går fortare. Hur tam just du lyckas få din chinchilla kommer att bli ett spännande äventyr för både dig och chillan. Jag är övertygad om att hur tam den än blir så kommer du att älska den för vad just din chinchilla är!
Kom ihåg att ett stort mått av tålamod och varsamhet är de redskap du behöver för att få din chinchilla så tam det bara går!

 

LYCKA TILL!

© SCAF 2011