Svensk färgstandard

Svensk Färgstandard i SCAF

Text: Annette Fridh

Chinchillan finns i en mängd olika färger. Vanligast är standardgrå. Nedan får du en liten beskrivning av olika färger. För att krångla till det lite så finns färgerna med olika teckningar. Dessa är bland annat Velvet, Ebony, Blue Slate, charcoal och California recessive White. Och dessutom finns alla dessa olika varianter även med olika variationer på pälsen, Royal Persian Angora och Locken.

Grey

/grey.jpg

(tidigare namn: Standard, Standardgrå, Grå)

Detta är den ursprungliga viltfärgen och den vanligast förekommande i djuraffärer och på den privata marknaden.

Chinchillan är ljust till mörkt grå på ryggen och sidorna, och magen ska vara vit. Ögonen är oftast svarta eller mörkt bruna, men kan i sällsynta fall vara mörkt blå. Öronen är grå. Ett fint standardgrått djur har en mörk jämn färg och en kritvit mage.

Fina standardgrå chinchillor är viktiga att ha i sin avel. Ofta används uttrycket ren standardgrå eller pure grey. Detta innebär att det inte ska finnas andra mutationer i djurets stamtavla och så långt bak i linjerna man kan spåra.

Innehåller genetiskt: Grey + Grey

Black Velvet

/black-velvet.jpg

(tidigare kallad sammetssvart)

En Black Velvet-chinchilla är som en grå chinchilla men med en svart kappa över ryggen som går hela vägen från nosen till svansen. Denna tonar av i grått på sidorna och chinchillan har vit mage. På en fin Black Velvet ska den svarta kappan vara oavbruten och gå långt ner på sidorna. Vanliga fel är en smal kappa allra längst upp på ryggen och/eller ett grått nackband, som ger ett avbrott på den svarta kappan. Ögonen är svarta, mörkt bruna eller mörkt blå. Öronen är grå till mörkt grå/svarta. Man kan också se så kallade leg-stripes på dessa chinchillor. Oftast har en Velvet-chinchilla också något som kallas "Roman Nose", vilket innebär att huvudet sett från sidan är mycket rundare än i vanliga fall.

Black Velvet har oftast en mycket tät och bra päls och används gärna i avel för att förbättra pälskvaliteten på sina avkommor.

Innehåller genetiskt: Grey + Velvet

 

Beige (heterozygot)

/beige.jpg

(kallades tidigare: Hetero Beige, Tower Beige)

Chinchillan är ljust till mörkt beige med vit mage. Den har rubinröda ögon. Blå och bruna ögon kan förekomma i ovanliga fall. Öronen är rosa och har oftast prickar/pigmentfläckar på ett vuxet djur. Pigmentfläckarna kan även finnas i ögonen. Chinchillans Beige färg är kall och förväxlas oftas av nybörjare för att vara Grey. Pigmentfläckar på öronen och röda ögon avslöjar då att det är en chinchilla med Beige gen. Beige gen är dominant och det räcker då med en gen för att det ska synas på djuret. Färgen kallas oftast bara helt enkelt för Beige.

Innehåller genetiskt: Grey + Beige

/beigehomozygot.jpg

Beige homozygot

Denna chinchilla är ljust Beige på ryggen och sidorna och har en vit mage. Lysande röda ögon (ibland med en lila eller blå ring i ögat) och rosa öron utan pigmentfläckar. En Beige homozygot chinchilla lämnar alltid en Beige gen till avkomma och ger t.ex inga Grey ungar. I avel med Grey, blir ungarna Beige och i avel med vit blir ungarna Pink White eller Beige. En Beige homozygot med en Violet ger Beige vc (violettbärare). Men det blir aldrig Grey.

För att avgöra om din chinchilla är Beige homozygot eller Beige ska du titta efter pigmentfläckar. Finns det fläckar på öronen är chinchillan vanlig Beige. Har den inga pigmentfläckar och ljusare mer lysande röda ögon. I avel ska den inte ha gett Grey bebisar. Då är den troligtvis Beige homozygot. Den ska även vara ljusare och krämigare i färgen.

Räknas av många som en av de vackraste mutationerna.

Innehåller genetiskt: Beige + Beige

/beigeoch-homozygot.jpg

På denna bild ser man tydlig skillnaden mellan Beige (heterozygot) och Beige homozygot.

Beige Violet

/chinos20juni2017-3.jpg

Chinchillan är ljust beige med blå¨ton och vit mage. Den har rubinröda ögon. Blå och bruna ögon kan förekomma i ovanliga fall. Öronen är rosa. Färgen på en Beige Violet Chinchilla är oftast ljusare och krämigare än på en vanlig Beige.

Beige gen är dominant och det räcker då med en gen för att det ska synas på djuret, men Violet är recessiv och båda föräldrarna måste ge en Violet gen. 

Innehåller genetiskt: Grey + Beige + Violet+ Violet

Beige Goldbar

/goldrush29april2015.jpg

Detta är en Beige variant som även är Goldbar (läs mer om Goldbar längre ner på sidan. 

Innehåller genetiskt: Grey + Goldbar + Goldbar + Beige

Brown Velvet

/brown-velvet.jpg

(tidigare kallad sammetsbrun eller Beige TOV)

Denna chinchilla är som en beige chinchilla med en brun kappa över ryggen som går från nosen till svansen. Denna tonar av i Beige på sidorna och chinchillan har vit mage. Ögonen är rubinröda eller bruna. Öronen är rosa, oftast med pigmentfläckar. Man kan också se så kallade leg-stripes i brun färg på dessa chinchillor.
Finns även i variant med homozygot Beige och den är då ljusare i färgen. Den heter då Brown Velvet homozygot.
Innehåller genetiskt: Grey + Beige + Velvet (Homozygout: Beige + Beige + Velvet)

White

/white.jpg

(tidigare använda namn: Silver, White Mosaic, Wilson White, Silvermarmorerad m.fl.)

En vit chinchilla med svarta ögon. Dessa benämndes tidigare ofta efter hur mycket annan färg som fanns på chinchillan. Pure White var helt vit med grå kant på öronen och oftast grått vid svansroten. White mosaic kallades en vit med grå skiftningar eller fläckar. Silver kallades den när den har vit bottenfärg, men yttersta skiktet är grått jämnt över hela chinchillan. De försökte beskriva chinchillans utseende. Men det korrekta namnet är numera White på dem alla.

Om en chinchilla har vitt någon annanstans än på magen är den alltid någon form av White. Är den t.ex grå med vit svanstipp är den White.

White är en dominant gen. När man ska avla på en vit chinchilla av någon sort måste man tänka på "Lethal factor". Det innebär att man inte ska sätta samman två vita chinchillor. Gör man ändå detta kommer 25% av fostren aldrig att färdigutvecklas och effekten detta har på modern är inte riktigt klarlagt.  

Innehåller genetiskt: Grey + White

White Velvet

/white-velvet.jpg

(tidigare kallad: TOV White, Black & White)

Vit chinchilla med velvetgen. I många fall kan det vara väldigt svårt och ibland omöjligt att se ifall det är en White eller White Velvet. Men en White Velvet har ofta mörka fält och marmoreringar, mörkare ringar runt ögonen och öronen. Ibland kan man även se legstripes på dem. Ett rundare format ansikte med "Roman nose" kan också vara tecken på Velvet. Längre päls på baktassar ses även som tecken på Velvet. Men man måste titta i stamtavlan om möjligheten för Velvet finns. Och helt säker kan man bli om chinchillan lämnar avkomma som tydligt är Velvet.

Extra observant måste man vara när man sätter en White Velvet i avel. Partnern ska inte vara någon form av White och inte heller någon form av Velvet. Det är "Lethal Factor" återigen som kommer in i bilden i så fall.

Innehåller genetiskt: Grey + White + Velvet

White Ebony

/white-ebony.jpg

En vit chinchilla med svarta ögon. Oftast har en White Ebony ganska mycket marmoreringar och olikfärgade fält. Kan finnas färg även på magen. Har ofta svarta eller mörka ben som kan misstolkas som legstripes.

Många säger att en White chinchilla med den ena eller båda föräldrarna varande Ebony automatiskt blir Ebony. Det är oftast sant, men inte alltid. Dock kan en White chinchilla med Ebonyföräldrar föra Ebony vidare till sina ungar utan att själv visa någon Ebony. Det beror på hur många Ebonygener chinchillan fått från sina föräldrar. En siffra på fem är vad jag hört att en chinchilla ska ha för att vara Ebony. Men hur det är med siffran vet jag inte, men ett antal är det i alla fall. Och om chinchillan har färre antal kan den ge vidare Ebony utan att vara det själv, då den har för litet antal av genen.

Innehåller genetiskt: Grey + White + Ebonygener

White Violet

/hopeinmore30okt2017.jpg

Denna chinchilla är en Violet med White gen. Genen Violet är recessiv, men den vita genen är dominant. Vid avel innebär det att den violetta genen måste finnas hos båda föräldradjuren för att chans till Violet skall finnas och en av föräldrarna måste även ge en White gen.

Innehåller genetiskt: Grey + Violet + Violet + White

White Violet Velvet

/nordlys30nov2014-1.jpg

Denna chinchilla är en Violet med White gen plus en Velvet gen. Genen Violet är recessiv, men den vita och Velvet genen är dominanta. Vid avel innebär det att den violetta genen måste finnas hos båda föräldradjuren för att chans till Violet skall finnas och någon av föräldrarna måste även ge en White gen och en Velvet gen.

Innehåller genetiskt: Grey + Violet + Violet + White

White Goldbar

/jolieblonde27aug2021-3.jpg

Detta är en form av Goldbar (läs mer om Goldbar längre ner på sidan) som även har en White gen. De påminner till stor del om en Pink White, men har en guldigare ton. Goldbar är recessiv och White är dominant. 

Innehåller Genetiskt: Grey + Goldbar + Goldbar + White

White Pearl

/darktwisted26feb2022.jpg

En White chinchilla med dubbla Black Pearl-gener. Oftast kraftigt marmorerade eller fläckiga. 

Innehåller genetiskt: Grey + White + Black Pearl + Black Pearl

Pink White

/pink-white.jpg

(tidigare kallad: Rosé)

Vit chinchilla med eventuella Beige skiftningar. De har röda ögon och rosa öron. De homozygota har mer lysande röda ögon. Pigmentfläckar är vanliga på de som är heterzygota och inga pigmentfläckar på de homozygota. För att kunna vara Pink White måste den ena föräldern vara någon form av Beige eller Pink White. Det är alltså förenklat en White med en Beige gen också.

Ser ut som en White, men med röda ögon, rosa öron och eventuell färg vid svansrot eller stråtoppar ska vara Beige istället för grå eller svart.

Innehåller genetiskt: Grey + Beige + White (Homozygot: Beige + Beige + White)

Pink White Ebony

(tidigare kallad: Rosé Ebony, Tan & White)

Vit chinchilla med eventuella Beige skiftningar kombinerat med ebonygener. De har röda ögon och rosa öron. De homozygota har mer lysande röda ögon. Pigmentfläckar är vanliga på de som är heterzygota och inga pigmentfläckar på de homozygota. För att kunna vara Pink White Ebony måste den ena föräldern vara någon form av Beige eller Pink White och någon av föräldrarna måste vara Ebony eller ha det i generna. Det är alltså förenklat en White med en Beige gen och ebonygener.

Ser ut som en White, men med röda ögon, rosa öron och eventuell färg vid svansrot eller stråtoppar ska vara Beige istället för grå eller svart. Kan ha Beige/brun färg även på magen.

Innehåller genetiskt: Grey + Beige + White + Ebonygener (Homozygot: Beige + Beige + White + Ebonygener)

Pink White Velvet

Vit chinchilla med eventuella Beige skiftningar kombinerat med Velvet. De har röda ögon och rosa öron. Finns även i homozygot form och har då mer lysande röda ögon. Pigmentfläckar är vanliga på de som är heterzygota och inga pigmentfläckar på de homozygota. För att kunna vara Pink White Velvet måste den ena föräldern vara någon form av Beige, White eller Pink White och någon av föräldrarna måste vara Velvet eller ha det i generna. Det är alltså förenklat en White med en Beige gen och ebonygener.

Ser ut som en White, men med röda ögon, rosa öron och eventuell färg vid svansrot eller stråtoppar ska vara Beige istället för grå eller svart. 

Innehåller genetiskt: Grey + Beige + White + Velvet (Homozygot: Beige + Beige + White + Velvet)

Violet

/xenia11juli2017.jpg

(tidigare kallad: African Violet, Violett)

Denna chinchilla är grå-violett på rygg och sidor och vit på magen. Öronen är rosa eller grå och ögonen är mörka eller svarta. Genen är recessiv. Vid avel innebär det att genen måste finnas hos båda föräldradjuren för att chans till Violet skall finnas.

Violet kan kombineras med andra färger och ge exempelvis Beige Violet, White Violet och Blue Diamond. Kombinationsmöjligheterna är många.

Bärare av Violet skrivs vc och möjlig bärare pvc (eller poss. vc).

Innehåller genetiskt: Grey + Violet + Violet

Violet Velvet

/lavenderblue28april2013.jpg

Denna chinchilla är mörkare grå-violett på rygg och ansikte och lite ljusare på sidorna och vit på magen. Öronen är rosa eller grå och ögonen är mörka eller svarta. Den violetta genen är recessiv, men Velvet är en dominant gen. Vid avel innebär det att den violetta genen måste finnas hos båda föräldradjuren för att chans till Violet skall finnas och Velvet-gen hos ena föräldern. 

Violet Velvet kan kombineras med andra färger och ge exempelvis Beige Violet Velvet, White Violet Velvet och Blue Diamond Velvet. Kombinationsmöjligheterna är många.

Bärare av Violet skrivs vc och möjlig bärare pvc (eller poss. vc).

Innehåller genetiskt: Grey + Violet + Violet + Velvet

Violet Ebony

/cattleya5juni2019-3.jpg

Denna chinchilla är grå-violett på rygg och ansikte och ska ha samma färg på magen. Öronen är rosa eller grå och ögonen är mörka eller svarta. Den violetta genen är recessiv. Ebony består av flertalet gener som färgar magen och de är både recessiva och dominanta. Vid avel innebär det att den violetta genen måste finnas hos båda föräldradjuren för att chans till Violet skall finnas och Ebony hos minst den ena föräldern. 

Violet Ebony kan kombineras med andra färger och ge exempelvis Beige Violet Ebony, White Violet Ebony och Blue Diamond Ebony. Kombinationsmöjligheterna är många.

Innehåller genetiskt: Grey + Violet + Violet + Ebonygener

Sapphire

/sapphire.jpg

(tidigare kallad; Safir)

Chinchilla med mer isblå färg och vit mage. Liknar en Grey men har en mycket mer isblå ton. Öron i samma färg eller rosa/aprikos och svarta ögon. Genen är recessiv. Vid avel innebär det att genen måste finnas hos båda föräldradjuren för att chans till Sapphire skall finnas.

Sapphire kan kombineras med andra färger och ge exempelvis Beige Sapphire, White Sapphire och Blue Diamond. Kombinationsmöjligheterna är många. Bärare av Sapphire skrivs sc och möjlig bärare psc (eller poss. sc).

Innehåller genetiskt: Grey + Sapphire + Sapphire

Sapphire Velvet

/crystalline13jan2020-22.jpg

Chinchilla med mer isblå färg (mörkare på huvud och rygg) och vit mage. Liknar en Grey men har en mycket mer isblå ton. Öron i samma färg eller rosa/aprikos och svarta ögon. Sapphire-genen är recessiv, men Velvet är dominant. Vid avel innebär det att sapphiregenen måste finnas hos båda föräldradjuren och Velvet hos den ena för att chans till Sapphire Velvet skall finnas.

Sapphire Velvet kan kombineras med andra färger och ge exempelvis Beige Sapphire Velvet, White Sapphire Velvet och Blue Diamond Velvet. Kombinationsmöjligheterna är många. 

Innehåller genetiskt: Grey + Sapphire + Sapphire + Velvet

German Violet

/germanviolet.jpg

(andra namn: tysk Violet, Deutsch Violet)

Kan beskrivas som en mörkare variant av Violet. Mörkt gråblå färg på rygg och sidor med vit mage och ögonen är svarta. Men det är en mutation helt skiljd från Violet. Det har fastställts genom parning av Violet och German Violet. Avkommorna blev alla Grey och var bärare av Violet och German Violet. Genen är recessiv. Vid avel innebär det att genen måste finnas hos båda föräldradjuren för att chans till German Violet skall finnas. Bärare av German Violet anges som gvc och möjlig bärare som pgvc (eller poss. gvc).

Innehåller genetiskt: German Violet + German Violet + Grey

Double Violet

Utseendemässigt ser en Double Violet ut som en ljus Violet. En Double Violet är både Violet och German Violet. En kombination av två recessiva mutationer.Båda generna måste finnas hos båda föräldrarna för att Double Violet ska vara en möjlig kombination att få ut av parning.

Innehåller genetiskt: Violet + Violet + German Violet + German Violet + Grey

Blue Diamond

/bluediamond.jpg

(andra vanligt förekommande namn: BD, Viofire)

Blue Diamond är en annan variant med dubbelt recessiva gener. De två generna är i detta fallet Violet och Sapphire. Utseendemässigt har en Blue Diamond en ljust isblå ton, vit mage, svarta ögon och rosatonade öron med blå ton. Vid avel måste båda generna finnas hos båda föräldradjuren för att chans till Blue Diamond skall finnas.Blue Diamond kan kombineras med andra färger och ge exempelvis Beige Diamond, White Diamond och Blue Diamond Velvet. Kombinationsmöjligheterna är många. Bärare av Blue Diamond skrivs vc och sc och möjlig bärare pvc (eller poss. vc) och psc (eller poss. sc).

Innehåller genetiskt: Grey + Violet + Violet + Sapphire + Sapphire.

Triple Diamond

Triple Diamond är en trippel kombination av recessiva gener. Den första trippelkombinationen som gjorts hos chinchilla. De tre generna som är inblandade är Violet, Sapphire och German Violet. Utseendemässigt är det en ljusare Blue Diamond med ännu mer isigt blå ton och vit mage. Vid avel måste alla tre generna finnas hos båda föräldradjuren för att chans till Triple Diamond skall finnas.Triple Diamond kan kombineras med andra färger och ge exempelvis Triple Diamond Velvet. Men kombinationsmöjligheterna är egentligen många, men svårigheter finns med så många gener. Bärare av Triple Diamond skrivs vc, sc och gvc. Möjlig bärare pvc (eller poss. vc), psc (eller poss. sc) och pgvc (poss. gvc).

Innehåller genetiskt: Violet + Violet + Sapphire + Sapphire + German Violet + German Violet + Grey

Ebony

Ebony är namnet på mutationen som ger färgad mage. En Grey Ebony har t.ex. grå mage. Ebony finns i de flesta färger. Genen är dominant och ackumulativ. Den har egenskapen att den kan liggas dold hos en chinchilla trots att den är dominant. Att den är ackulmulativ betyder att den genom generationer kan bygga upp intensiteten av Ebony hos avkommor. Man kan säga att den samlar på sig fler Ebonygener och i och med det blir avkommorna mörkare.

Grey Ebony

/zeldap28maj2014-1.jpg

Denna chinchilla är som en Grey men magen är inte vit utan grå. Magen ska vara samma färg som resten av kroppen.

Att avla med ebonydjur kan resultera i ungar som har magar som är "orena" eller "smutsiga", vilket innebär att de inte är kritvita, men inte heller samma färg som det övriga djuret.

Att räkna ut hur mörka ungarna kommer att bli är också svårt. För att få riktigt mörka djur behöver många ebonygener ärvas från föräldrarna. Ebonygenen är ackumulativ, vilket innebär att genom generationer samlas den upp i djurets arvsmassa. Och ju fler ebonygener ett djur får via föräldrarna desto större är chansen att avkommorna blir riktigt mörka. Men med Ebony är ingenting helt säkert. Två Black Ebony kan tillsammans få Grey avkomma.

Innehåller genetiskt: Grey + Ebonygener

Dark Ebony

/ebony.jpg

Dark Ebony är mörkare än Grey Ebony, men ljusare än Extra Dark Ebony. Magen i samma färg och inte vit. 

En svaghet hos mörka och svarta ebonydjur är ofta storleken. Viktigt är då att i avelsarbetet använda sig av stora, fina och mörka Grey djur.

Man bör även vid avel vara medveten om att en väldigt mörk ebony kan vara Velvet också. Detta syns inte alltid på ett så här mörkt djur. Då får man titta i stamtavlan och även väga in att Velvet kan finnas hos mörka förfäder utan att det är angivet. Anledningen att man ska vara observant på eventuellt dold Velvet är att Velvet hos både mamman och pappan innebär "lethal factor". Bör undvikas!

Innehåller genetiskt: Grey + Ebonygener

Extra Dark Ebony

/extra-dark-ebony.jpg

Detta är en mycket mörk chinchilla. Optimalt är att inga gråare partier ska förekomma på denna. Magen ska också vara svart. Kan vara lite svårt med ebonyfärgerna att dra gränserna mellan de olika. När ljusare skiftningar finns ger det ett litet avdrag på utställning på punkten färg och teckning.

Ett dilemma när man avlar för att få Dark/Extra Dark Ebony är att man ska "samla" så många ebonygener som möjligt men man ska samtidigt avla in Grey utan ebonygener. Grey ska avlas dels med tanke på ebonydjurens tendens att bli små och dels för att få så starka och friska djur som möjligt.

Innehåller genetiskt: Grey + Ebonygener

Ebony Velvet

/bebopbaby4maj2017.jpg

(tidigare kallad: TOV Ebony, TOV Grå, TOV svart Ebony m.fl.)

Som Grey Ebony, Dark Ebony och Black Ebony, men med en Velvetgen som ger en mörkare kappa över ryggen som går från nosen till svansen. Detta går inte att se på en helt svart chinchilla, men den kan vara Velvet ändå. Se texten om Velvet också för mer information om kännetecken och genetik.

Tidigare användes ofta benämningen TOV Ebony på denna färg. TOV är förkortningen av Touch of Velvet.

Innehåller genetiskt: Grey + Ebonygener + Velvet

Beige/Brown Ebony

/nutte15feb2015.jpg

(kallades tidigare: Pastell Ebony, Light Tan, Tan, Choklad)

Detta är en Beige eller brun chinchilla med samma färg även på magen, rosa öron och röda till rubinröda ögon. Namnen som tidigare användes på denna färg var många. Tan, Tan Ebony och chocolate. Alla försökte de beskriva tonen av den bruna färgen. Men korrekt namn på dessa djur är Beige Ebony och Brown Ebony. Exakt var gränsen mellan Beige och Brown går kan variera från en person till nästa lite. Beige/brown Ebony finns även i homozygot form och har då två Beige gener och ljusare röda ögon.

En fin Beige/Brown Ebony har en jämn färg på kroppen och samma färg på magen.

Innehåller genetiskt: Grey + Beige + Ebonygener

Beige/Brown Ebony Velvet

Detta är en Beige eller brun chinchilla med samma färg även på magen (Ebony) och dessutom en Velvetgen, rosa öron och röda till rubinröda ögon och en mörkare kappa över huvud och rygg. Exakt var gränsen mellan Beige och Brown går kan variera från en person till nästa lite. Beige/brown Ebony Velvet finns även i homozygot form och har då två Beige gener och ljusare röda ögon. Se texten om Velvet också för mer information om kännetecken och genetik.

En fin Beige/Brown Ebony Velvet har en jämn färg på kroppen, mörkare kappa över ryggen och färgad mage.

Innehåller genetiskt: Grey + Beige + Ebonygener + Velvet

California Recessive White/ CRW

/northdakota8okt2020.jpg

(kallas även: Recessive White, White tail, Fading White)

Recessiv mutation som är lite mystisk. Som bebis och ung kommer en CRW att se ut precis som en vanlig chinchilla. Sedan någon gång under dess livstid kommer den att ljusna till vitt i ett visst mönster. Vit runt nosen (starx över nosen i en diagonal linje), ögonen och öronen. Även runt svansroten kan den komma att ljusna. En del ljusnar tidigt och andra inte förrän de är gamla. Vissa av dem kommer att fortsätta att ljusna mer och mer för att till slut vara kritvita över hela kroppen. Denna mutation kan finnas i alla färgvarianter som en chinchilla kan ha. Men den måste ha fått en crw-gen från vardera förälder också.

Innehåller genetiskt: crw + crw + något annat som ger dem en grundfärg.

/zelda25juni2014.jpg

På bilden en mycket väl utfärgad Black Velvet CRW.

/skatt18sept2014-1.jpg

Och här är en Violet CRW. 

Goldbar

/goldbar.jpg

(kallas även: Lowe Recessive White, LRW)

Recessiv mutation. Denna chinchilla har en väldigt ljus och krämig champagnefärg. Om man tänker sig en ljus Homo Beige, men ännu ljusare ändå. De har vit mage och antydan till mörkare ton över ryggen och mörkt röda ögon. Det har bevisates att dessa båda som man trodde var två mutationer, är samma mutation. Förkortningen är LRW används på en del ställen. Men i Sverige kallar vi denna mutation Goldbar då det var det första namnet den hade. Bärare av Goldbar förkortas gbc.

Innehåller Genetiskt: Grey + Goldbar + Goldbar

Black Pearl

/katitzi28juni2018.jpg

Recessiv mutation. Svart chinchilla med kritvit mage. Svarta ögon. 

Innehåller genetiskt: Grey + Black Pearl + Black Pearl

Charcoal

(kallas även: Brouke Charcoal)

Recessiv och ackumulativ gen som ger färgad mage precis som Ebony. Den finns i olika färger och skillnaden mellan Ebony och Charcoal är att pälsen på en Charcoal är matt och glanslös och har en varm ton. Tyvärr finns det nästan inga Charcoal alls kvar på grund av att de blandades med Ebony och på så sätt försvann.

Innehåller genetiskt: Gener för grundfärg + Charcoal + Charcoal

Slate/Blue Slate

Dominant mutation. Kan finnas i de olika färgerna. Men skulle nog inte se så bra ut i vissa färger. Man skulle enkelt kunna förklara det med att de ser ut som dåliga Black Velvets. Men det låter för negativt i mina öron. Det är en otroligt vacker teckning. En Blue Slate har en kappa över ryggen som oftast inte sträcker sig ner på sidorna som den gör på en Black Velvet. Kappan fortsätter fram på huvudet, men chinchillan har ljusa ögonbryn och markeringarna täcker inte på samma sätt hela ansiktet. Det är mer som band som löper mitt på nosryggen, Mellan ögonen och öronen och runt nosen.

Genetisk så verkar Blue Slate vara bundet till Velvet på något sätt. En Grey efter Blue Slate kan i kombination med Black Velvet få avkomma som är Blue Slate.

Innehåller genetiskt: Blue Slate + gener som ger dem en grundfärg av något slag.

Dvärgchinchilla

/dvarg.jpg

Recessiv mutation. Ingen avlar på denna i Sverige eller övriga norden. En dvärgchinchilla är mycket mindre än en vanlig chinchilla. Avel med dessa är lite problematisk. En dvärghona kan inte användas i avel då de är för småvuxna. En hona av normalstorlek som är bärare av dvärggenen används med en hane som är antingen dvärg eller bärare av genen.

Innehåller genetiskt: Ett antal gener för att ge chinchillan någon färg + dvärg + dvärg

Sullivan Beige

Mycket lik en Beige chinchilla, men med lysande röda ögon. Rosa öron utan pigmentfläckar. Pälsen är kortare, lite glesare och med dålig slöja. Denna färg finns inte i Sverige. Recessiv.

Innehåller genetiskt: Sullivan Beige + Sullivan Beige

Wellman Beige - Dark Eyed Beige

En mutation som tros ej längre existera. Krämigt Beige med mörka ögon. Recessiv.

Innehöll genetiskt: Wellman Beige + Wellman Beige

Stone White

Ännu en färg som ej tros existera längre. Det ryktas att denna färg slutade att avlas eftersom många av djuren föddes med missbildade ögon, onormalt små eller inga ögon alls.

Pälsmutationer

Royal Persian Angora/RPA

/angora.jpg

(kallas ibland: Angora, långhårig)

Detta är en pälsmutation som ger chinchillorna längre päls än normalt. Den nedärvs recessivt. Men en ensam gen kan ge synbart längre päls på en bärare. Verkar vara ackumulativt recessiv. En bärare som har längre päls benämns iblan Qvasi. Bärare anges som rpac.

Innehåller genetiskt: Diverse gener för grundfärg + RPA + RPA

Curly

(kallas även: Locken, Rex, Rexfell)

Locken är ytterligare en pälsmutation, den ger chinchillorna lite vågig eller mycket lockig päls. Lockarna syns o0ftast allra bäst då chinchillan är ung. Genetiskt är det en recessiv mutation och den är bunden till Ebony. Precis som Angora, så kan en bärare visa tecken genom vågighet i pälsen (Qvasi).

Innehåller genetiskt: Diverse gener för chinchillans grundfärg ex.vis Grey + Ebony + Locken + Locken